Avižinė košė – vienas iš paprasčiausių, bet tuo pačiu ir naudingiausių pusryčių pasirinkimų. Ji greitai paruošiama, suteikia ilgalaikio sotumo, o svarbiausia – galima lengvai praturtinti įvairiais ingredientais. Vienas populiariausių derinių – avižos, bananas ir natūralus medus. Tai skanus, energijos suteikiantis ir sveikas dienos pradžios patiekalas, kurį verta įtraukti į savo mitybą.
Kodėl verta rinktis avižinę košę?
- Maistingas pusryčių pasirinkimas, pilnas skaidulų ir sudėtinių angliavandenių.
- Padeda ilgiau išlikti sotiems ir išvengti užkandžiavimo tarp valgymų.
- Tinka net jautriam skrandžiui – avižos lengvai virškinamos.
- Lengvai pritaikoma pagal skonį: galima derinti su vaisiais, riešutais, sėklomis ar natūraliu medumi.
Reikalingi ingredientai (1 porcijai)
- 50 g avižinių dribsnių
- 200 ml vandens arba augalinio pieno
- 1 bananas
- 1 šaukštelis natūralaus medaus (pvz., Kitchen Honey)
- Žiupsnelis cinamono (neprivaloma)
Gaminimo eiga
- Į puodą supilkite pasirinktą skystį – vandenį ar augalinį pieną – ir užvirkite.
- Suberkite avižas ir virkite ant nedidelės ugnies 5–7 minutes, kartais pamaišydami.
- Banano pusę įmaišykite į košę gaminimo pabaigoje, kad jis suminkštėtų ir pagardintų košę natūraliu saldumu.
- Likusią banano dalį supjaustykite ir naudokite papuošimui.
- Perkelkite košę į dubenėlį, pagardinkite medumi ir apibarstykite cinamonu, jei mėgstate.
Papildomi patarimai
- Vietoj banano galite naudoti šviežias arba šaldytas uogas, tarkuotą obuolį ar kriaušę.
- Norėdami padidinti baltymų kiekį – įmaišykite šaukštą graikiško jogurto ar šaukštelį riešutų sviesto.
- Skubantiems – avižas galima užpilti iš vakaro ir palikti brinkti šaldytuve.
Kaip pasirinkti tinkamą medų košei?
Medus – tai ne tik saldiklis, bet ir svarbus skonio bei maistinės vertės komponentas jūsų pusryčiams. Norint, kad košė būtų ne tik gardi, bet ir naudinga, labai svarbu pasirinkti kokybišką, natūralų medų. Štai keli patarimai, į ką atkreipti dėmesį:
- Natūralumas: rinkitės 100 % natūralų medų be jokių priedų ar papildomo cukraus. Toks medus pasižymi tikru skoniu ir vertingomis medžiagomis.
- Kilmė: ieškokite lietuviško medaus – jis surinktas iš mūsų šalies augalų, turtingas vietinėmis žiedadulkėmis, o taip pat padeda palaikyti imunitetą.
- Konsistencija: kremuotas arba skystas medus puikiai tinka košei – lengvai išsimaišo ir tolygiai paskirsto skonį.
- Skonis: švelnus gėlių ar mišraus nektaro medus puikiai dera su bananų saldumu. Jei mėgstate sodresnius skonius – išbandykite miško ar pievų medų.
Rekomenduojame rinktis patikimus tiekėjus, tokius kaip Kitchen Honey, kurie siūlo skirtingų rūšių natūralų medų tiesiai iš Lietuvos bitynų. Tokiu būdu ne tik pasigaminsite sveiką patiekalą, bet ir palaikysite vietinius gamintojus.
Avižinė košė su bananais ir natūraliu medumi – tai subalansuotas, maistingas ir gardus pusryčių patiekalas, tinkamas kiekvienai dienai. Ji suteikia energijos, stiprina imunitetą ir džiugina skoniu. Išbandykite šį paprastą receptą ir pradėkite rytą sveikai!
Daugiau receptų su natūraliu medumi rasite Kitchen Honey svetainėje.